Aziatische hoornaar gespot

Beste medebewoners van de wijk vogelbuurt,

Met dit bericht wil ik jullie informeren dat er een Aziatische hoornaar (AH) is gespot in het Beatrixpark en onlangs ook in de Nachtegaallaan.

Aziatische Hoornaar

Over het gehele land is er een groep vrijwilligers (natuurliefhebbers, imkers, sympathisanten) die zich inzet om nesten van de Aziatische hoornaar op te sporen.

Omdat het aantal nesten de afgelopen jaren enorm is toegenomen, wordt er een oproep gedaan voor extra alertheid en eventueel hulp om de Aziatische hoornaar in kaart te brengen en de verspreiding te beperken.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers of AH-spotters die een selectieve val in de tuin willen plaatsen en deze regelmatig willen controleren.

De specifieke vallen worden met een lokvloeistof in de tuin geplaatst. In deze vallen zullen verschillende insecten terecht komen, maar de koningin van de Aziatische hoornaar kan er niet meer uit. De bedoeling is om koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen zodat ze niet verder een nest kunnen uitbouwen en zich zouden vermeerderen en verspreiden. Het plaatsen van een val is veilig en ongevaarlijk. Het vraagt echter wel een regelmatige controle. Wanneer men een Aziatische hoornaar opmerkt, maak dan een foto en moet dit gemeld worden bij de AH- contactpersoon en op www.waarnemingen.nlZodat er actie ondernomen kan worden om deze hoornaar te verwijderen en beheersbaar te houden in Schiedam. Op die manier worden de locaties van Aziatische hoornaar in uw buurt en wijk in kaart gebracht, maar ook het aantal nesten wordt beperkt.

Ik zal de flyers toezenden in deze email, zodat herkenning van het verschil tussen de Europese (beschermde soort) en de Aziatische hoornaar (exoot) goed duidelijk is.

Slogan is “Rood sla niet dood”.

Mochten er mensen zijn die graag mee willen werken ter bestrijding van deze exoot, en een hoornaarval willen plaatsen in hun tuin, dan kunnen zij bij mij terecht via email: rietd@kabelfoon.nl.

Zij krijgen dan een selectieve val en de info hoe verder te handelen.

Vertrouwend jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Namens NBV – Ambrosiusgilde – afdeling Stichting Schiedamse Stadsimkers,

Elly Rietdijk

Coördinator zoekgroep Aziatische hoornaar Schiedam

Meer informatie vindt u in onderstaande flyers.